Norsk kulturforum - NOKU
Øvre Slottsgate 2B, 0157 Oslo.
Telefon: (+47) 948 37 655,
E-post: post@noku.no

Leksvik + Rissa = kulturelt sant
Mellomstor kommune med sterk og levende kulturprofil
Indre Fosen er etter sammenslåingen av Leksvik og Rissa blitt en mellomstor kommune i Norge. Likevel står kulturen i en særstilling, med egne politikere som behandler kultursaker, og plassering til kommunens kultursektor står rett under rådmannen i organisasjonskartet. Kultursjef i Indre Fosen kommune, Kine Larsen Kimo, skriver om omorganiseringen og kulturens viktige og prioriterte stilling allerede fra startskuddet for denne prosessen.
Leksvik + Rissa = kulturelt sant
Da er vi her altså. Leksvik kommune og Rissa kommune er historie! Indre Fosen kommune har sett dagens lys og er en av tre nyfødte kommuner i Norge 01.01.2018.
For en kommunalt ansatt kan nok dette beskrives som et høydepunkt i karrieren. Sammenslåingsprosessen mellom Rissa og Leksvik kan på mange måter sammenlignes med en Champagnegalopp. For enkelte innbyggere, ansatte i kommuneadministrasjon og politikere har nok kanskje prosessen gått litt vel raskt og til tider kanskje gått «litt over styr» med «popping» både i hytt og gevær.
Mens for andre igjen så har det liksom ikke gått fort nok. Det har vært to utrolige år med sammenkjøring av politikk og kulturer. Vi har stilt spørsmålene: hvordan gjør vi det hos oss og hvordan ønsker vi at det skal bli, vi har forsøkt å bygge identitet i form av hvem er vi og hvem vil vi være. Med andre ord har prosessen vært spennende, lærerik, utfordrende og til tider svært, svært krevende.
Det finnes nok utallige fallgruver på veien, og følelsene som settes i sving i løpet av en slik prosess, kan få følger i mange år fram i tid og kan arves i generasjoner. Rissas innbyggere kjenner nok ennå etterdønninger fra den store sammenslåingsreformen i 1964. Når det er sagt, vil det jo alltid være et mål å gjøre ting enda bedre i runde to. Man har forsøkt å få til en bred involvering av innbyggere i forbindelse med både folkemøter, folkeavstemninger, spørreskjema og "konkurranser" av ulike slag.
«Kultur var viktig for de folkevalgte - et viktig verktøy for å skape identitet og trygghet når man nå skulle bygge en ny kommune»
Allerede tidlig i sammenslåingsprosessen ble det tydelig at kultur var viktig for våre folkevalgte, og at kultur var et viktig verktøy for å skape identitet og trygghet når man nå skulle bygge en ny kommune. Dette ble understreket ved å bevilge 4 millioner kroner som skulle gå til prosjekter som fremmet kulturbygging på tvers av den "gamle" kommunegrensen. Kultursektoren fikk i oppdrag å arrangere workshops og dialogmøter for kommunestyret, ungdomsrådene, eldrerådene, idrettsrådene og musikk- og teaterrådene for å starte arbeide med å føre kulturen vår sammen. Hele 42 prosjektsøknader kom inn til behandling. Vi har sett at samarbeid om kunst og kultur over den tidligere kommunegrensa bidrar til at overgangen fra to til en går litt lettere for seg. Vi har allerede hatt mange samarbeid om gode kulturprosjekter, og flere vil det bli i løpet av 2018.
«Plasserte kultursektoren rett under rådmannen i organisasjonskartet»
Parallelt med dette arbeidet jobbet administrasjonen med å finne ut hvordan vi skulle organisere kultur i ny kommune, og det ble etter hvert et tydelig ønske både fra kulturadministrasjon og rådmann at kultur skulle fortsette å ha sin egen sektor direkte under rådmannen i organisasjonskartet slik vi hadde det i Rissa fra før. Underveis i denne fasen av arbeidet ble det klart at Rissa ville miste sin kulturskolerektor nesten to år før sammenslåingen ville være et faktum. Dette gjorde at vi måtte tenke på løsninger enten som midlertidige eller varige. Det var jo allerede vedtatt at ingen skulle bli oppsagt i denne prosessen. Derfor valgte politikerne våre å gå for sammenslåing av kultursektoren før resten av kommunen.
Viktige suksessfaktorer:
«Kulturinteressert rådmann som ser viktigheten av sektoren»
Viktige punkter for kultursektoren selv:
«Vi leker ikke kultur!»
Foto: Elise Maalø Reksen