Foto: Ingvild F. Melien

NOKU-konferansen 2019: «Fremtidens møteplass»
– kunsten og kulturens samlende rolle i lokalsamfunnet

Velkommen til NOKU-konferansen 2019: Regjeringen har staket ut en ny kurs i den nasjonale kulturpolitikken gjennom kulturmeldingen "Kulturens kraft — Kulturpolitikk for framtida". I Kulturmeldingen synliggjør regjeringen hvilken vesentlig betydning kunst- og kulturlivet har og skal ha som samlende rolle i samfunnsutviklingen. Kunst- og kulturlivet i fremtiden skal være en vesentlig ytringsarena i demokratiet vårt, som alle mennesker skal ha tilgang til.

I år skal NOKU-konferansen undersøke kunsten og kulturens samlende rolle i lokalsamfunnet – hvordan ser fremtidens møteplass i lokalsamfunnet ut? Hvordan tilrettelegge og skape møteplasser i lokalsamfunnet som inkluderer og skaper felles opplevelser for hele befolkningen. Hvilken rolle kan kunst- og kultursektoren i lokalsamfunnet spille som demokratibygger?

Konferansen arrangeres i samarbeid med Bodø kommune og Nordland fylkeskommune.

Når: 12. - 13. juni
(11. juni arrangerer NOKU landsmøte kl 17.00 med felles middag på kvelden)

Hvor: Bodø

Meld deg på her

Frist for påmelding er 12. april

Program 12. juni 

08:30 – 09:00 Registrering
09:00 - Konferansestart

Hovedinnlegg ved:

In Future, ved Bjørn Heineman: «Fremtidens møteplasser», In future leverer trendanalyser, trendevalueringer, fremtidsbilder og scenarier, og har i oppspillet til Kulturmeldingen på oppdrag fra Departementet gjennomført en undersøkelse om Fremtidens kultur i et brukerperspektiv. Heineman kommer for å fortelle om noen trender undersøkelsen peker på - og hva den sier om fremtidens møteplasser.

Aat Vos: «3RD4ALL - How to Create a Relevant Public Space», Etter nesten tretti år med å designe biblioteker jobber arkitekt Vos som konsulent for fornyelse av biblioteker og offentlige steder i hele Europa. I samarbeid med innbyggere og fagfolk ønsker han å skape offentlige rom til "det tredje stedet" - inkluderende møteplasser i samfunnet.  Blant hans mest inspirerende prosjekter er det nye Kalkbiblioteket i Köln (Stadtbibliothek Köln) og det mye roste Deichman Biblo Tøyen ungdomsbibliotek i Oslo.

Astrid Stensønes Arnøy: «Bodø Bodyscape – den andre siden av nakenhet», Stensønes Arnøy er rådgiver i kunst og kulturformidling i Nordland fylkeskommune og var prosjektleder for fotokunstprosjektet til Spencer Tunick, som er en amerikansk fotograf og mest kjent for nakenfotograferinger i naturformasjoner. Tunick ble invitert til Bodø i 2018 i forbindelse med at Bodø søker om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024 - og kunstprosjektet førte til diskusjoner om verdien, betydningen og kunstens rolle og funksjon i lokalsamfunnet. 

Arne Vinje: «Hvordan skape kollektiv identitet ved å satse på kunst og kultur? – Bodø søker om å bli Europeisk kulturhovedstad» Kultursjef i Bodø forteller om bakgrunnen og presenterer søknaden til Bodø for å bli Europeisk kulturhovedstad 2024

12:30 - 13:30 Lunsj

13:30 Parallellsesjoner - vi opplever Bodø og noen av Nordlands kulturperler:

Parallellsesjon 1: Bodøs transformasjon: opplev Stormen-kvartalet! Etter en lang debatt i byen, ble det gamle busstorget i Bodø sentrum forvandlet til kulturkvartalet i 2014. Stormen-kvartalet består av Stormen Konserthus og Stormen Bibliotek, som i dag fremstår som den kulturelle møteplassen i Bodø – og begge husene har utmerket seg av ypperste klasse - og Stormen bibliotek ble i 2018 kåret til årets bibliotek.  Studieturen i Stormen-kvartalet tar deg med på reisen frem mot i dag og vil synliggjøre hvilken effekt Stormen-kvartalet har hatt for utvikling av Bodø som et levende sentrum - og hvordan institusjonene er demokratibyggere. Det vil bli omvisning i begge husene og kunstneriske innslag.

Turen avsluttes på Bodin bryggeri det lokale bryggeriet for øl-smaking.
Transport: føtter

Parallellsesjon 2. En nordlandsperle – Kjerringøy handelssted i Bodø kommune Kjerringøy handelssted er et unikt sted, et autentisk og særlig godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet. Kjerringøy handelssted er et kulturminne frosset i tid i et fantastisk naturlandskap som har blitt skildret i Hamsuns Nordlandsromaner.  Studieturen til Kjerringøy gir et innblikk i livet på et nordnorsk handelsted, som var svært betydningsfullt for utviklingen av Nordland. Gjennom omvisning på handlestedet skal vi få høre om klasseskiller og dagligliv, tørrfisk og tran, fiskeri- og handelshistorie, og betydningen av dette kulturminne i dag og hvordan Nordlandsmuseet arbeider med å formidle dets historie.
Transport: buss og ferje

Parallellsesjon 3. En nordlandsperle – Fordypningsrommet Fleinvær Fordypningsrommet er verdens vakreste arbeidsrom for kunstnere på øya Fleinvær utenfor Bodø - som om vinteren har 9 fastboende. Tanken bak Fordypningsrommet er at kunstnere og andre kreative sjeler kan leie seg inn for lengre og kortere tidsrom for å få arbeidsro og inspirasjon i et vilt og vakkert naturlandskap. Vi tar båt fra Bodø ut til Fleinvær og får oppleve naturen og stedets historie og arkitektur. Er du glad i havsbading – da er dette turen for deg - saunaen varmes opp for oss.

Transport: Båt – NB. du må tåle Nordnorsk sommer :)

Alle turene er tilbake på hotellet til kl 18.00

20.00 Middag på Norsk Luftfartsmuseum
Annonsering av de 3 nominerte til å bli Norges kulturkommune 2019


Avslutning på kvelden: Midnattsoltur til Keiservarden Stien til Keiservarden starter i bydelen Rønvik og går over tre km opp til toppen som ligger på 366 meter over havet. Keiservarden byr på storslått utsikt til byen, havet og fjell i mange kommuner rundt Bodø. Er været meldt klart, blir det midnattssol, men turen er flott uansett vær. I forbindelse med Bodø bys 200-års jubileum bygde sherpaer fra Nepal terrengtilpassede trapper i deler av stien. De flotte trappene gir turen en ekstra dimensjon og gjør i seg selv turen verdt.

Program 13. juni 

09:00 - Konferansestart

Hovedinnlegg ved:

Neil Peterson: "Culture to the Rescue" - a presentation showing how cities like Liverpool have created new and successful social change narratives built around major cultural and sporting events. Peterson var en av dem som var med å planlegge og gjennomføre Liverpool som europeisk kulturhovedstad i 2008 - han kommer til NOKU-konferansen for å fortelle om hvordan Liverpool har blitt påvirket av å satse på kunst og kultur.

Anne Meek: Kultur som stedutviklingsstrategi - trylleformular for norske byer og tettsteder? Troen på kultursatsing som strategi for stedsutvikling stod sterkt i Norge rundt årtusenskiftet. Det ble hevdet at det å satse på kultur ville føre til ringvirkninger i form av både bolyst, befolkningsvekst og næringsutvikling. Anne Meek tok i 2018 sin doktorgrad i Kulturvitenskap, og har forsket på kultursatsingene i et tverrfaglig kulturvitenskapelig og teatervitenskapelig, nærmere bestemt dramaturgisk perspektiv. I sitt foredrag forteller hun om hvordan dramaturgiske tendenser påvirker forholdet mellom steder og mennesker, og hvorfor noen steder lykkes og andre ikke på bakgrunn av dramaturgisk analyse.

Levende lokaler/Doga: «Bekjempe og forebygge sentrumsdød» Levende lokaler skal bekjempe og forebygge sentrumsdød. Prosjektet drives av DOGA, i samarbeid med Arendal, Lærdal og Tromsø kommune. Tone Einelia Prosjektleder Lærdal Næringsutvikling AS, og Guri Mette Vestby, Seniorforsker ved By og regionforskningsinstituttet NIBR kommer for å presentere prosjektet og inspirere og gi verktøy til andre kommuner for å skape et levende sentrum i lokalsamfunnet. 

Politisk debatt: Hvilken rolle har kultursektoren i kommunen og fylkeskommunen i å skape fremtidens møteplasser? Deltakerne blir annonsert snart

13:00 - 14:00 Lunsj - og takk for nå!

NB: Programmet er ikke endelig - oppdateres fortløpende - men det er bare til å melde seg på! 

Ekstra studietur til Lofoten: Opplev kunstlivet i Lofoten 13. og 14. juni

Avreise studietur kl. 14:00
Bli med på studietur til Lofoten: turen starter i Bodø etter konferansen hvor vi tar ferje til Moskenes. Vi tar en busstur gjennom vakre Lofoten med mål om å oppleve kunstsatsningen til øysamfunnet, og vi får oppleve blant annet utvalgte verk i skulpturlandskap Nordland, Kunstnerkvarteret Lofoten i Leknes, som et tidligere gamlehjem som har blitt gjort om til et AiR sted for kunstnere. Vi reiser til Henningsvær for å oppleve Engelskmannsbrygga (keramikkverksted, glassblåseri og fotogalleri). KaviarFactory samtidskunstmuseum (med utstillingen Creation of a moment), Trevarefabrikken kulturhus in progress + mye mer. Vi bor i autentiske rorbuer på Nusfjord Arctic Resort som er et lite fiskeværsamfunn i Lofoten.

Turen er ferdig kl. 17.00 den 14. juni hvor man vil ha muligheten til å ta fly hjem fra Leknes.
Studieturen er inkludert reise, opphold og mat – men ikke inkludert fly hjem. Den må bestilles separat.

Bestill fly hjem via Widerøe eller SAS – det er to fly alternativer:
Leknes - Tromsø 18:10 – 19:00
Leknes – Bodø 20:00 – 20.25
Det er begrenset med plasser på turen – frist for påmelding er 30 april.
Vær oppmerksom på at man må sove på rom med andre i rorbuene.

Se utvalgte bilder fra Lofoten:

    Norsk kulturforum - NOKU
    c/o Sentralen, Postboks 183,Sentrum, 0102 Oslo
    Besøksadresse: Øvre Slottsgate 3
    Telefon: (+47) 948 37 655, 

    E-post: post@noku.no


   © Norsk kulturforum, 2016.
    Alt innhold er beskyttet i henhold til lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverkloven).
    Innholdet kan ikke benyttes kommersielt uten samtykke fra Norsk kulturforum.


Utviklet av Imaker as